Droomtrajecten

Vanaf 2007 heeft Stichting Hulst voor Elkaar 7 droomtrajecten begeleid in de dorpen van de gemeente Hulst. In Lamswaarde, Clinge, Vogelwaarde, Heikant, Sint Jansteen, Kloosterzande en Graauw werd gedroomd. Veel dromen zijn ook werkelijkheid geworden.

 

Hoe gaat zo'n droomtraject nu in zijn werk? Allereerst wordt de methodiek geïntroduceerd bij een actieve groep burgers, bijvoorbeeld de dorpsraad aangevuld met een aantal actieve bewoners. Daar worden thema's benoemd waarmee men aan de slag wil voor het dorp. Vervolgens wordt gezocht naar zogenaamde "droomcoaches". Droomcoaches zijn personen uit de groep, die opgeleid worden om een droomteam te leiden. De droomcoaches presenteren zichzelf en het thema tijdens een startbijeenkomst waarvoor alle bewoners worden uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst kunnen bewoners aangeven voor welk thema ze actief willen worden en zich aansluiten bij een droomteam.

 

De droomteams gaan vervolgens onder leiding van de droomcoaches aan de slag om een droommarkt waarvoor de hele bevolking wordt uitgenodigd om hun voorkeur uit te spreken. Dit gebeurt door het toekennen van een op de droommarkt uitgedeeld bedrag aan lokale munteenheid (Lamseuro's in Lamswaarde, Vogelpieken in Vogelwaarde en Sloebers in Clinge) aan één of meer van de gepresenteerde ideeën.

 

Een droomtraject kan niet werken als vanaf de start wordt gefocust op haalbaarheid, is de ervaring. Je moet juist profiteren van de creativiteit die bij de bewoners aanwezig is. Bij het uitwerken van de ideeën komen natuurlijk wel aspecten van haalbaarheid en realiteitszin aan de orde. Overigens is gebleken dat bewoners zelf bij het bedenken van plannen de haalbaarheid vaak wel al in het oog houden. Ze willen hun dromen immers ook realiseren.