Oekraïne

31 March 2022

Praktische informatie is te vinden op de website van gemeente Hulst.

Persoonlijke blog
De oorlog in Oekraïne. Je ziet de gevolgen ervan op tv, en misschien ook in jouw buurt. Ook in gemeente Hulst vangen we vluchtelingen op. Als zorg- en welzijnsstichting spelen we daar een belangrijke rol in. We zijn er voor de mensen uit Oekraïne, en helpen veel vrouwen met kinderen die halsoverkop vertrokken zijn. Samen met meer dan 100 vrijwilligers doen we wat we kunnen. Onze Stichting coördineert, in samenspraak met de gemeente. Dat betekent: regelen, mensen bij elkaar brengen, maar ook improviseren. En een troostende knuffel of uithuilschouder geven.

Want stel je voor: je verlaat je huis, laat geliefden achter en vertrekt uit je thuisland. Voor wat? Ze wisten het niet van tevoren. Duidelijk was wel dat ze niet konden blijven waar ze graag wilden: thuis. Sommige vluchtelingen komen hier aan met een rugzakje met een paar persoonlijke spullen. Dat is het, verder hebben ze niks bij zich. Soms zijn ze al elf dagen onderweg geweest. Ze komen bang en moe aan op treinstations en vliegvelden. Ze zijn angstig om mee te gaan met vrijwilligers die hen komen ophalen. Ze laten intens verdrietig foto’s zien die ze ontvangen van de achterblijvers, van hun huis dat kapot is.

Samen met onze vrijwilligers helpen we ze met wat ze nodig hebben. We zijn vliegende keep en benutten ons netwerk, want nu hebben we elkaar nodig. Niet dralen, gewoon doen. Nu. En het voelt zo goed wanneer het lukt!

We regelen samen met de gemeente, ZorgSaam, Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en Woonstichting Hulst huizen die niet verhuurd kunnen worden maar nog prima zijn voor tijdelijke opvang. We richten de woningen in, met spullen die de vrijwilligersteams uit hun netwerk ontvangen.

We helpen de vluchtelingen op pad met de belangrijkste dingen die ze nodig hebben. Onze vrijwilligers zetten met hart en ziel hun privéleven even helemaal opzij. We sjouwen en regelen, koken welkomstmaaltijden en zorgen dat de huizen instapklaar zijn als ze aankomen. Tot aan de tandenborstels aan toe. We gaan mee ’s morgens vroeg om de kinderen te begeleiden in de bus, op weg voor de eerste keer naar school. Er zijn vrijwillige tolken die het taalprobleem helpen oplossen, bijvoorbeeld bij inschrijving in onze gemeente. In het dagelijks leven komen we ook best al een eindje met Google Translate... We werken samen met het Goede doelenwinkeltje in Hulst, bedrijven die sponsoren en aangeven dat ze werk hebben, en de serviceclubs in Zeeuws-Vlaanderen. We zijn dankbaar voor die samenwerking, die nu het nodig is tot z’n recht komt. Want wij zien het: het is ellende, op de vlucht zijn voor oorlog. Er zijn ontredderde mensen, van wie we ook veel dankbaarheid ontvangen.

Probeer je eens voor te stellen dat jij in hun schoenen stond… Dat lukt niet. Wat we wel kunnen doen, is hen een warm welkom geven. Dat doen we dus ook. Samen met al die mensen die we eerder noemden, maar vooral met heel veel lieve vrijwilligers en hulpvaardige buren. Een dankjewel is daarvoor niet nodig. Want we zijn er met elkaar, voor elkaar.

Wil je helpen? Laat dat weten via info@hulstvoorelkaar.nl. Heb je spullen over? Er is vooral vraag naar kinder- en dameskleding, badslippers, verzorgingsproducten en levensmiddelen. Je kunt ze brengen naar het Goede doelenwinkeltje in Hulst.

Mariska en Ellen
Stichting Hulst voor Elkaar

#allforukrain #spullengezocht #StandWithUkrine #hulpgoederen

 

 

 

 

 

 

Nieuws

7 oktober: Kom erbij-festival!
Een evenement voor iedereen, op vrijdag 7 oktober: het Kom erbij-festival! Zie wat er te doen is in je dorp, wijk en buurt en kom meteen in contact met de organisatie die bij je past.
Voor de kleintjes: Nijntje Beweegdiploma
Al jong goed leren bewegen is belangrijk voor later. Peuters en kleuters leren spelenderwijs met het Nijntje Beweegdiploma!
Aanmelden Dikke Banden Race Hulst
1 oktober in Hulst: Dikke Banden Race op de Markt in Hulst. Meld je hier online aan!
Ook in gemeente Hulst: Oogcafé
Het Oogcafé: nu ook in gemeente Hulst! Voor slechtzienden, blinden en mantelzorgers van deze groep.
J0NG114: voor jou tot 24 jaar!
J0NG114 is de naam voor het Jeugd- en Jongerenwerk in gemeente Hulst. Heb je vragen, wil je je verhaal kwijt, nieuwe mensen ontmoeten of iets leuks ondernemen? Kom eens langs in Komma, stel je vraag aan het JIP of doe mee met een van de projecten van De Verschilmakers.
Oekraïne
Wij zijn er ook voor vluchtelingen uit Oekraïne. Lees meer praktische informatie en een persoonlijke blog.
Afspraak? Kies uit verschillende locaties!
Voortaan zijn fysieke afspraken bij Stichting Hulst voor Elkaar mogelijk op verschillende locaties in Gemeente Hulst.De hoofdlocatie is: Broodmarkt 8 in Hulst (De Lieve). Ons postadres: Postbus 11, 4560 AA Hulst.
Mantelzorgcompliment: vraag aan
Ben je mantelzorger? Dan kun je nu een Mantelzorgcompliment aanvragen.
In een Lief- en Leedstraatje is het fijn
Met meer aandacht voor elkaar, wordt je straat een beetje mooier. Dat is het doel van het project ‘Lief en Leed Straatje’.
Gezocht: gastvrouw/gastheer De Lieve
Deel jouw gezelligheid! Wordt gastvrouw/gastheer in De Lieve!
Wandel mee! 27 mooie routes in de gemeente
Ontdek je eigen streek met leuke routes!
Taalvrijwilligers gezocht
Wil je graag andere mensen helpen met taal? Taalvrijwilligers helpen mensen op weg die moeite hebben met lezen en schrijven.
Wijs met de tablet! We helpen u op pad
Blijf in contact met de mensen om u heen! We laten u graag zien wat online mogelijk is.
Bel eens iemand op: in actie tegen eenzaamheid
Met een praatje, een gezellig babbeltje of een luisterend oor zijn we er voor elkaar. Help mee en bel eens iemand op!
Oranje Fonds steunt geluksmomentjes
Het Oranjefonds ondersteunt de Geluksmomenten in de gemeente Hulst met 5750 euro.
Leefstijlcoaching: lekkerder in je vel
Wil je lekkerder in je vel zitten? Echt werk maken van je gezondheid? Dat kan online en fysiek. Kosteloos, sluit aan!
Video: wie we zijn en wat we doen
Weten wie we zijn en wat we doen? Je ziet het in onze video!