Samen verantwoordelijk voor onze kinderen
Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor het welzijn van de kinderen. Ouders en verzorgers in de eerste plaats. Merkt u dat het niet goed gaat met uw kind? Trek dan op tijd aan de bel. Schoolmaatschappelijk werk kan ingezet worden door ouders/verzorgers, leerkrachten of door het kind zelf. Op alle scholen is een maatschappelijk werker die graag uw kind wil ondersteunen.
Contact leggen
Bespreek met de leerkracht of mentor dat u met de schoolmaatschappelijker in contact wilt komen. Op de basisscholen in Hulst is de schoolmaatschappelijk werker in dienst van onze stichting. De middelbare scholen hebben zelf een maatschappelijk werker in dienst. Het komt ook voor dat een leerkracht aan u vraagt om het schoolmaatschappelijk werk in te zetten voor uw kind of voor uw gezin. Leerkrachten zien het meestal ook als het niet goed gaat met hun leerlingen. Is de relatie met de leerkracht moeizaam? Neem dan rechtstreeks contact op met Stichting Hulst voor Elkaar. Dan helpen wij u graag verder.
Praktische hulp
Waarover praat uw kind met de schoolmaatschappelijk werker?
- Er zijn problemen op school rondom uw kind waar u met de leerkracht niet uit komt
- Mijn kind heeft ondersteuning nodig bij het functioneren op school (sociaal / emotioneel)
- Ik weet niet goed hoe ik als ouder met mijn kind in contact moet komen
- Mijn kind wordt gepest in de klas of op social media
- Mijn kind voelt zich eenzaam en onzeker
- Mijn kind voelt zich onveilig
- Het gaat niet goed thuis
- Ik ben gescheiden en het kind lijdt hieronder
- Ik weet niet hoe ik rouwverwerking moet begeleiden
- Er is iemand die uw kind pijn doet, met woorden, handen of erger…
Signaleer tijdig het probleem
Wanneer u twijfelt of het wel goed gaat met uw kind, wacht dan niet te lang, maar maak gerust een afspraak. Door snel contact te zoeken, kunnen we vaak de problematiek klein houden en een kort hulptraject inzetten. Een gesprek met het schoolmaatschappelijk werk hoeft niet altijd zware problematiek te zijn. Misschien wilt u graag tips omdat uw kind niet goed is in vriendschappen te maken. Of omdat uw kind niet uitgenodigd wordt op de verjaardagsfeestjes. Vaak zien we dat scholen en ouders veel zelf proberen op te lossen. Dat is goed. Maar het komt ook voor dat er lang wordt gewacht om professionele hulp in te schakelen. De schoolmaatschappelijk werker heeft niet alleen de juiste expertise in huis om uw kind goed te helpen, maar heeft ook toegang tot zorgnetwerken waar uw kind mee is geholpen.
Toestemming
De gesprekken met het kind vinden meestal op school plaats, onder schooltijd. Soms plannen we een gesprek voor of na schooltijd met u als ouders/verzorgers erbij. De schoolmaatschappelijk werker voert geen gesprekken met kinderen onder de 16 jaar zonder de toestemming van hun ouders/verzorgers. Tenzij een kind thuis in onveilig is. Kinderen ouder dan 16 jaar kunnen zonder instemming van ouders spreken met het schoolmaatschappelijk werk. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Dit betekent dat u als ouders/verzorgers en als school een globale terugkoppeling krijgt van wat er besproken is, en niet op detailniveau.
Het resultaat
We zien vaak dat kinderen na een aantal gesprekken beter in hun vel zitten en meer vriendjes maken. Vaak gaan ze weer met plezier naar school gaan en behalen ze positievere resultaten. Ook de ouders weten vaak beter hoe ze weer in contact moeten zijn met hun kind, met school en soms met elkaar als ouders/verzorgers.