Schoolmaatschappelijk werk

Blijf niet met je probleem rondlopen, wanneer je schoolwerk niet goed lukt. Je jezelf eenzaam voelt. Misschien zelfs gepest wordt op school of via social media. Of wanneer het thuis niet lekker loopt, omdat je ouders ruzie met elkaar maken. Of omdat je erg verdrietig bent omdat je ouders zijn gescheiden. Of dat er iemand is die ruzie met jou maakt of je zelfs pijn doet…  Je moeder, je broer of buurman. Dan is het belangrijk dat je daar niet alleen mee blijft rondlopen.

Sommige problemen los je niet alleen op. Door erover te praten, kom je vaak richting een oplossing. Praat erover met je ouders of met je leerkracht of mentor. Zij kunnen een afspraak maken met het schoolmaatschappelijk werk. Op de basisscholen in Hulst is dit een medewerker van Stichting Hulst voor Elkaar. De middelbare scholen hebben zelf een maatschappelijk werker in dienst.

Thema's 

Waarover praat je dan met de schoolmaatschappelijk werker? 

 • het verminderen van eenzaamheid en onzekerheid
 • het beter leren omgaan met een lichamelijke of verstandelijke beperking 
 • zelfverzekerd te worden omdat je op school of op Social media wordt gepest
 • het bespreken van een onveilige situatie, thuis of ergens anders
 • drugs- en alcholverslaving (van jezelf of in je omgeving)
 • als je ouders gaan scheiden
 • als iemand in je omgeving is overleden
 • allerlei problemen rondom zwangerschap, sexting, seksueel misbruik of loverboys

De maatschappelijk werker wil een luisterend oor bieden en praktische hulp bieden waar nodig. Je praat over wat niet goed lukt of welk probleem je hebt. Welke personen erbij betrokken zijn en hoe je jouw problemen kunt oplossen of gemakkelijker kunt maken.  

Een paar voorbeelden:

 • Stel je bent onzeker, dan wordt je geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Stel dat je ouders zijn gescheiden, dan praat de maatschappelijk werker met jou over je problemen. En vervolgens krijgen je ouders tips om het anders te gaan doen.
 • Stel er is iemand die jou pijn doet, dan zullen we zorgen dat je beschermd wordt.

Je problemen worden gezien

Het komt ook voor dat jouw ouders of jouw leerkracht uit zichzelf aan jou vraagt om eens met een schoolmaatschappelijk werker te praten. Volwassenen zien het meestal ook als het niet goed gaat. Dan is het verstandig om dit te doen. Want praten, dat lucht op en je krijgt ondersteuning bij datgene waar je mee zit.

Na het eerste gesprek met de schoolmaatschappelijk werker wordt gekeken wat het beste bij je past.

 • Een individueel begeleidingstraject door één van onze medewerkers
 • Een groepstraining kan ook een oplossing bieden, zoals een weerbaarheidstraining
 • Een verwijzing naar een organisatie die jou nóg beter kan helpen dan wij (een specialist)

Toestemming

De gesprekken vinden meestal op school plaats, onder schooltijd. Soms plannen we een gesprek voor of na schooltijd met de ouders erbij. De gesprekken met jou zijn vertrouwelijk. Dit betekent dat je ouders/verzorgers of de school niet alles te horen krijgen wat jij met de schoolmaatschappelijk werker bespreekt. De schoolmaatschappelijk werker voert geen gesprekken zonder dat jouw ouders het goedvinden. Deze regel geldt voor kinderen onder de 16 jaar. Tenzij je ouders/verzorgers jouw thuis in een heel onveilige situatie brengen, dan doen we dit wel. We kijken altijd naar wat belangrijk is voor jou als kind. Kinderen ouder dan 16 jaar kunnen zonder instemming van ouders spreken met het schoolmaatschappelijk werk.

Het resultaat

We zien vaak dat kinderen en jongeren na een aantal gesprekken beter in hun vel zitten. Vaak gaan ze weer met plezier naar school gaan en behalen ze positievere resultaten. Daarnaast hebben ze meer zelfvertrouwen en durven ze makkelijker te benoemen wat er dwars zit. Ze praten gemakkelijker met hun vrienden, leerkrachten op school en met hun ouders. Wil jij dat ook? Vraag dan aan jouw leerkracht of mentor om een afspraak te maken met het schoolmaatschappelijk werk.

Maak zelf een afspraak 

Als je nou een groot probleem hebt, waar je eigenlijk met niemand over kunt praten. Weet je dan waar je heen moet? Ook dan kun je bij de mensen van onze stichting terecht. Dat is misschien een beetje eng, maar wij doen dit werk al heel erg lang. En we weten hoe we jou echt kunnen helpen, anoniem.

 • Je belt met ons algemene nummer 0114 - 684 700 (tussen 9:00 en 12:00 en 13:00 en 16:00 uur)
 • Of je vult het contactformulier in op onze contactpagina
 •  Je kunt ook contact zoeken via Instagram.
 • Of je loopt binnen bij de Gemeentewinkel in Hulst. Op werkdagen tussen 9 en 12 uur zit er iemand achter de balie die jou te woord kan staan.
 • Onze medewerkers bedenken welke collega jou het beste kan helpen.
 • We maken een afspraak voor een gesprek. Dit gesprek kan plaatsvinden op school, op ons kantoor of soms zelfs bij je thuis.
 • De afspraak is vertrouwelijk.

Samen kijken we hoe we jouw hulpvraag kunnen oplossen.

Nieuws

Bel eens iemand op: in actie tegen eenzaamheid
Met een praatje, een gezellig babbeltje of een luisterend oor zijn we er voor elkaar. Help mee en bel eens iemand op!
Maatregelen tegen verspreiding Corona-virus
Hulst voor Elkaar volgt de overheid en het RIVM in het nemen van maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Cadeautje voor mantelzorgers
Kent u een mantelzorger die een attentie verdient? Dinsdag 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg.
Signaalpunt tegen Eenzaamheid
Twijfel je of iemand eenzaam is? Deel je zorg online via het Signaalpunt tegen Eenzaamheid. Een professional van Hulst voor Elkaar gaat met de melding aan de slag.
Oranje Fonds steunt geluksmomentjes
Het Oranjefonds ondersteunt de Geluksmomenten in de gemeente Hulst met 5750 euro.
Online infotips in coronatijd
Praktische websites met speciale informatie of tips om de tijd in het teken van coronamaatregelen door te komen.
Online leefstijlcoaching: lekkerder in je vel
Wil je lekkerder in je vel zitten? Echt werk maken van je gezondheid? Dat kan nu ook online bij ons! Kosteloos, sluit aan!
Video: wie we zijn en wat we doen
Weten wie we zijn en wat we doen? Je ziet het in onze video!