conferentie tegen eenzaamheid (2 oktober 2018)

Welzijnsorganisaties Porthos (Sluis), aan-z en Stichting Hulst voor Elkaar gaan samen eenzaamheid te lijf. De drie organisaties organiseren op 2 oktober 2018 een werkconferentie voor verenigingen, organisaties en instellingen. Het doel van de conferentie: samen de schouders eronder om eenzaamheid in Zeeuws-Vlaanderen effectief aan te pakken.

Zo’n zes miljoen Nederlanders, van jong tot oud, voelen zich eenzaam. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. De meesten  weten dat gevoel na verloop van tijd, al dan niet met hulp vanuit de eigen omgeving, te overwinnen. Wanneer dat echter niet lukt, dan is sprake van zogenoemde structurele eenzaamheid, met tal van lichamelijke en psychische gevolgen. Zeeland is een van de regio’s waar het percentage structureel vereenzaamden boven het landelijk gemiddelde ligt (10 tot 30 procent).

Voor aan-z (Terneuzen), Hulst voor Elkaar en Porthos (Sluis) is dat de aanleiding om een werkconferentie rondom preventie en aanpak van eenzaamheid op touw te zetten. Ook de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten en Coalitie Erbij (het nationale samenwerkingsverband tegen eenzaamheid) ondersteunen de conferentie, die is gepland op dinsdag 2 oktober van 16.00 tot 20.30 uur in Cultureel Centrum De Halle, Rooseveltlaan 1a in Axel. Potentiële deelnemers aan de conferentie worden persoonlijk uitgenodigd door de organiserende welzijnsorganisaties.

Programma (voorlopig)

16.00 uur: ontvangst

16.15 uur: welkom

16.20 uur: opening door een gemeentelijk vertegenwoordiger

16.25 uur: toelichting op de achtergrond en de doelstelling van deze werkconferentie door Egi Pellemans van Coalitie Erbij. De conferentie bestaat uit drie delen: informeren, inventariseren en initiëren.

16.30 uur: inleiding ‘Eenzaamheid en de aanpak van eenzaamheid’ (informeren)

  • Wat verstaan we onder eenzaamheid, welke vormen van eenzaamheid onderscheiden we en waarin onderscheidt eenzaamheid zich van sociaal isolement?
  • Cijfers, oorzaken, gevolgen en risicogroepen met betrekking tot eenzaamheid.
  • Lokale aanpak van eenzaamheid; noodzaak om gezamenlijk in actie te komen, proces en aandachtspunten.

17.30 uur: (eenvoudige) maaltijd

18.30 uur: onder leiding van een voorzitter worden in de werkgroepen de verbeterpunten op een rij gezet (inventariseren)

19.30 uur: pauze met koffie/thee. De voorzitters brengen de uitkomsten vanuit de werkgroepen in kaart.

19.45 uur: interpretatie van de uitkomsten vanuit de werkgroepen. Egi Pellemans geeft zijn visie op de uitkomsten, in relatie tot de ervaringen in andere regio’s, maar hij daagt ook de zaal uit om te reageren.

20.00 uur: bereidheid tot participatie vanuit de aanwezigen invenstariseren. Waarom moet er worden samengewerkt bij de aanpak van eenzaamheid en wie is bereid om in die samenwerking te participeren? Nagegaan wordt welke organisaties bereid zijn mee te denken en te werken aan het oplossen van genoemde verbeterpunten en aan het ontwikkelen van een bredere aanpak van de eenzaamheidsproblematiek in Zeeuws-Vlaanderen. Vraag daarbij is ook of dat kan binnen een bestaande structuur, of dat hiervoor al dan niet tijdelijk, een specifieke structuur moet worden ontwikkeld? (initiëren)

20.25 uur: De uitdaging. De aanpak van eenzaamheid begint dicht bij huis, dicht bij jezelf.

20.30 uur: Slotwoord en sluiting

Nieuws

Doe mee met de Dikke Banden Race
Voor basisschoolleerlingen die graag fietsen, organiseert Hulst voor Elkaar op de dag van de Kermiskoers in Hulst de Dikke Banden Race. Dit is een fietswedstrijd voor jongens en meisjes. Het parcours in het centrum van Hulst wordt verreden voordat de Kermiskoers van start gaat.
Mantelzorgcompliment: vraag nu aan!
Bent u mantelzorger? Dan kunt u nu een Mantelzorgcompliment aanvragen. Met deze jaarlijkse waardering bedankt Hulst alle mantelzorgers die zich inzetten voor een inwoner van de gemeente. In 2017 ontvingen 518 mantelzorgers het Mantelzorgcompliment.
Kunstexposities
Kunst en cultuur dragen bij aan gezondheid, zorg en welzijn. Kunst spreekt de taal van emotie, raakt de harten van mensen en draagt bij aan individuele ontplooiing, maatschappelijke participatie van kwetsbaren, welbevinden en gezondheid.
Eenzaamheid te lijf met werkconferentie
Zo’n zes miljoen Nederlanders, van jong tot oud, voelen zich eenzaam. Aan-z (Terneuzen), Hulst voor Elkaar en Porthos (Sluis) slaan de handen ineen om dat aan te pakken.
Vraag voor het Loket? Plan uw afspraak online
U kunt -heel gemakkelijk- zelf online een afspraak plannen bij ons Loket. U hoeft niet te wachten en wij kunnen u sneller helpen doordat wij ons voor kunnen bereiden op de (hulp)vraag. 
Hulst voor Elkaar heeft eerste officiële leefstijlcoach van Zeeland
Hulst voor Elkaar heeft de eerste erkende leefstijlcoach van Zeeland in huis. Tom Erpelinck heeft zijn post-hbo-opleiding daarvoor met succes afgerond.
Wij zoeken: enthousiaste vrijwilligers!
Hulst voor Elkaar is per direct op zoek naar vrijwilligers voor diverse functies. Ben jij onze nieuwe Chauffeur Boodschappenbus of een kookliefhebber die zijn/haar keukengeheimen wil delen? Neem contact op via info@hulstvoorelkaar.nl.
De Formulierenbrigade
De Formulierenbrigade werkt sinds kort ook op afspraak. Een goede oplossing voor formulieren die wat meer tijd kosten bij het invullen. De vrijwilligers van de Formulierenbrigade helpen iedereen in de gemeente Hulst bij het begrijpen van ‘ingewikkelde’ post en bij het invullen van formulieren. Denk daarbij aan post van de overheid, de belastingdienst of de zorgverzekeraar.