Sophia Snuffelvrijwilliger

Functienaam

Sophia Snuffelvrijwilliger

Werkgever

Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren

Werkgeveromschrijving

Dieren begrijpen is dieren beschermen

Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Mensen en dieren leven al duizenden jaren samen. Vaak omdat dieren een rol vervullen in het levensonderhoud van mensen, maar ook omdat zij gezelschap en plezier geven. Honden, katten, konijnen en paarden zijn voorbeelden van dieren die zo aangepast zijn aan een leven met mensen, dat zij in of rondom huis gehouden kunnen worden. Deze dieren werden in de loop van de tijd steeds afhankelijker van de mens. 

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend in een beschaafd land als Nederland. Maar de realiteit ziet er vaak heel anders uit. Eenzaamheid, ondermaatse huisvestiging, verkeerde voeding, te weinig lichaamsbeweging of te weinig aandacht veroorzaken problemen die zich uiten in afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat, waar ze ziek worden en honger lijden. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Of ze worden enkel gebruikt voor commerciële doeleinden, waarbij onvoeldoende rekening wordt gehouden met hun belangen.

Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Hierin is zij in Nederland uniek. De strategie van de Sophia-Vereeniging is gericht op de aanpak van de zogenaamde Vijf O's: Onwetendheid, Onnadenkendheid, Onvermogen, Onverschilligheid en Onwil, die een verkeerde omgang met huisdieren veroorzaken. 

Lokatie

Hulst

Functieomschrijving

Heb jij een sociale, gehoorzame en kindvriendelijke hond en lijkt het je wel leuk om voor de klas te staan? Dan is het werk als vrijwilliger voor het Sophia Snuffelcollege wellicht iets voor jou! Samen met je hond bezoek je de laagste groepen van basisscholen, om kinderen te leren hoe ze veilig met honden omgaan. Op die manier kan het aantal hondenbeten bij kinderen beperkt worden en neemt angst voor honden af. Bovendien draagt het Sophia Snuffelcollege bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren. Het Sophia SnuffelCollege is een project van de Koningin SophiaVereeniging tot Bescherming van Dieren. 

'' Het is fantastisch snuffelvrijwilliger te zijn! Je kunt kinderen door de interactie met je hond, echt iets bijbrengen. De samenwerking met je eigen hond maakt het voor mij het ideale vrijwilligerswerk en bovendien draag je een steentje bij aan onze samenleving. Kortom vrijwilligerswerk dat voldoening geeft!'' - Ilja Moll

'' Al zou er maar één kind zijn die niet gebeten wordt door een hond, dan heeft mijn jarenlange inzet voor het Sophia SnuffelCollege zich al geloond.'' - Dorette Stöveken

Werkzaamheden:
Het Sophia SnuffelCollege bestaat uit drie wekelijkse lessen van 30 tot 45 minuten. In de eerste les laat je de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt je hond mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Spelenderwijs leg je de belangrijkste regels voor de omgang met honden uit. Daarbij laat je de kinderen oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Na afloop krijgt iedereen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes en informatie voor de ouders.

Wat verwachten we van jou?

  • Je kan goed omgaan met kinderen en hebt hier plezier in.
  • Je hebt gedegen kennis van hondengedrag.
  • Je bent minimaal 9 dagdelen per jaar beschikbaar tijdens schooluren.
  • Je bent representatief voor de vereniging en staat achter onze doelen.
  • Je beschikt over eigen vervoer om met de hond scholen te bezoeken.
  • Je bent bereid zelf scholen te benaderen in jouw omgeving.

Wat verwachten we van jouw hond?

  • Hij is minimaal 18 maanden en maximaal 8 jaar oud.
  • Hij heeft een basiscursus gevolgd bij een hondenschool ( dit is niet de puppycursus, maar de gehoorzaamheidstraining die daarop volgt)
  • Hij valt onder de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van de eigenaar.
  • Hij is stressbestendig en vindt het leuk om met kinderen om te gaan. 

Contactpersoon: 
Yvonne Stroomer
snuffelcollege@sophia-vereeniging.nl

Nieuws

Vacature: medewerker Sport en bewegen
Ben jij onze nieuwe collega? je maakt je sterk voor een gezonde leefstijl, met sport en bewegen als middel. Jij zorgt dat mensen op een verantwoorde manier (gaan) leven.
Mantelzorgcompliment: vraag aan
Ben je mantelzorger? Dan kun je nu een Mantelzorgcompliment aanvragen. Met deze jaarlijkse waardering bedankt Hulst alle mantelzorgers die zich inzetten voor een inwoner van de gemeente. In 2019 ontvingen 610 mantelzorgers het Mantelzorgcompliment.
Oranje Fonds steunt geluksmomentjes
Het Oranjefonds ondersteunt de Geluksmomenten in de gemeente Hulst met 5750 euro.
Online infotips in coronatijd
Praktische websites met speciale informatie of tips om de tijd in het teken van coronamaatregelen door te komen.
Sport mee met verenigingen in jouw buurt
Ben je jonger dan 18 jaar? Sluit aan bij sportverenigingen in de buurt, ook als je geen lid bent!
Online leefstijlcoaching: lekkerder in je vel
Wil je lekkerder in je vel zitten? Echt werk maken van je gezondheid? Dat kan nu ook online bij ons! Kosteloos, sluit aan!
Bel eens iemand op: in actie tegen eenzaamheid
Met een praatje, een gezellig babbeltje of een luisterend oor zijn we er voor elkaar. Help mee en bel eens iemand op!
Maatregelen tegen verspreiding Corona-virus
Hulst voor Elkaar volgt de overheid en het RIVM in het nemen van maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Video: wie we zijn en wat we doen
Weten wie we zijn en wat we doen? Je ziet het in onze video!