Vrijwilligers aan het woord

Jos de Block

‘Iedereen die iets wil betekenen, kan dat ook.’

Jos de Block begon al op jonge leeftijd met het doen van vrijwilligerswerk. Met een levendige club die draait op de inzet van mensen zoals Jos, blijkt het vrijwilligerswerk veel meer te zijn dan alleen een helpende hand in de buurt. Dankzij de vrijwilligers die zich inzetten op Graauw wordt de gemeenschap weer een stukje rijker. ​

Jos heeft een EHBO-achtergrond en vond zijn weg naar vrijwilligerswerk niet alleen door de drang om te helpen maar ook als een familietraditie. "Op mijn twintigste werd ik gevraagd om te helpen, omdat er verjonging nodig was. En omdat ik al in het ziekenhuis werkte, voelde het als een natuurlijke stap," deelt Jos.

Elke dinsdagmorgen, samen met een ploeg van acht à tien personen, werkt Jos aan het onderhoud van de velden – een taak die hij net zo belangrijk acht als zijn rol binnen de gemeentepolitiek. Ondanks zijn drukke agenda als gemeenteraadslid, vindt hij altijd tijd voor het onderhoud, de belijning van de velden, en ja, zelfs achter de bar tijdens de drukke zondagen wanneer de wedstrijden worden gespeeld.

Jos en zijn team krijgen vaak te maken met uitdagingen, zoals het vinden van barpersoneel. "Het is niet altijd leuk," vertelt Jos, "maar meestal krijg je er voldoening van, vooral wanneer je ziet dat je echt iets kunt betekenen voor je gemeenschap."

Het gaat niet alleen om het werk dat wordt gedaan; het gaat om de mensen. Voor Jos is de grootste beloning niet de publieke erkenning – hoewel een Koninklijke onderscheiding in 2008 een echte verrassing was – maar eerder de stille waardering van bijvoorbeeld leden van de voetbal.

Jos zijn advies voor degenen die overwegen om vrijwilligerswerk te doen, is eenvoudig: "Sluit een keer aan, proef de sfeer. Als het iets voor je is, geweldig. Zo niet, dan is dat ook oké." Hij benadrukt dat de lat om te beginnen niet hoog ligt. Iedereen die iets wil betekenen, kan dat ook.

‘Tijd voor Elkaar is voor mij het luisteren naar elkaar en aandacht hebben voor elkaar.’ 

Voor Jos is het vrijwilligerswerk een gewoonte geworden en hoort het nu bij zijn dagelijkse planning. Maar nog altijd met veel plezier. "Het is een onderdeel van mijn leven geworden," zegt hij, "het hoort erbij en je doet het gewoon."

Nieuws

Vacature van de maand: vluchtelingenwerk
Vacature van de maand: vluchtelingenwerk Iedere maand zetten we een vrijwilligersvacature in het zonnetje. Deze maand is dat vluchtelingenwerk.
Nieuwe campagne: Tijd voor Elkaar
Onze nieuwe campagne gaat van start! Met deze campagne willen we mensen inspireren om vrijwilligerswerk te doen en vrijwilligers in het zonnetje zetten.
Flits! Muziekprogramma
De drie veelzijdige muzikanten van Flits zorgen voor een middag vol bekende muziek. Van Zomer in Zeeland tot Hello Mary Lou. Met hun show Als vanouds reizen ze door de gemeente Hulst. De optredens zijn helemaal gratis en iedereen is welkom!
Elke stap telt gaat weer van start
Met onze wandelclub ‘Elke stap telt’ bieden we een plek om aan je conditie te werken, maar we vinden sociaal contact in je buurt ook erg belangrijk!
Nijntje beweegprogramma
Al jong goed leren bewegen is belangrijk voor later. Voor peuters en kleuters is er nu het Nijntje Beweegdiploma!
Mantelzorglunch
Onder het genot van soep met broodjes is er een gezellig samenzijn voor alle mantelzorgers uit de gemeente.
LEEFSTIJLCOACHING – Een gezonde relatie met voeding
We willen allemaal het liefst eten wat we willen zonder daarbij last te hebben van bijkomende lasten zoals een opgeblazen gevoel, darmklachten of gewichtstoename.
Start Baby Soos - voor jonge ouders en hun kindjes
Voor alle jonge ouders uit onze gemeente komt er een Baby Soos. Als feestelijke aftrap organiseren wij een tweedehands beurs voor al uw babyspullen.
Afspraak? Kies uit verschillende locaties!
Voortaan zijn fysieke afspraken bij Stichting Hulst voor Elkaar mogelijk op verschillende locaties in Gemeente Hulst.De hoofdlocatie is: Broodmarkt 8 in Hulst (De Lieve). Ons postadres: Postbus 11, 4560 AA Hulst.
Wandel mee! 27 mooie routes in de gemeente
Ontdek je eigen streek met leuke routes!
Taalvrijwilligers gezocht
Wil je graag andere mensen helpen met taal? Taalvrijwilligers helpen mensen op weg die moeite hebben met lezen en schrijven.
Wijs met de tablet! We helpen u op pad
Blijf in contact met de mensen om u heen! We laten u graag zien wat online mogelijk is.
Bel eens iemand op: in actie tegen eenzaamheid
Met een praatje, een gezellig babbeltje of een luisterend oor zijn we er voor elkaar. Help mee en bel eens iemand op!
Leefstijlcoaching: lekkerder in je vel
Wil je lekkerder in je vel zitten? Echt werk maken van je gezondheid? Dat kan online en fysiek. Kosteloos, sluit aan!
Video: wie we zijn en wat we doen
Weten wie we zijn en wat we doen? Je ziet het in onze video!