Geld & gezin: goed voorbeeld doet volgen

Hoe leert u uw kind goed met geld omgaan? Dat is opvoedkundig een belangrijke taak. Het is goed om dit tijdig te leren.

Geld en opvoeding

U kunt al van jongs af aan zelf sparen voor uw kind. En vanaf 4 jaar kunt u zelfs een bankrekening openen met een pinpas. Niet dat hij of zij er echt mee kan pinnen, maar u kunt er wel geld mee storten bij de bank. Zo leert u uw kind spelenderwijs sparen en met geld omgaan. Vanaf ongeveer 6 à 7 jaar gaat uw kind munten herkennen. Dan is het goed om ook met zakgeld te beginnen. Maak hierover duidelijke afspraken wat zij met het  geld moeten doen: uitgeven of sparen? Werk met vaste momenten waarop het geld wordt gegeven. Zo leren kinderen: op = op.

Vanaf de middelbare school krijgt een kind meestal meer zakgeld maar ook meer verantwoordelijkheid. Moet er zelf kleding worden gekocht? Dan is het wel belangrijk om te bedenken dat een winterjas meer kost een t-shirt en dat hiervoor gespaard moet worden. Veel tips hierover leest u op nibud.nl. Ook over de hoogte van het zakgeld.

Denk vooruit

Op nibud.nl vind u sowieso heel veel tips over geldzaken, over veranderende levenssituaties en u kunt uzelf vergelijken met anderen. Mogelijk zijn er nog posten waarop u kunt besparen. Het is raadzaam om een overzicht bij te houden van inkomsten en uitgaven en te leren budgetteren. Misschien zet u wel geld opzij voor als er iets kapot gaat als een wasmachine of een auto. Maar spaart u bijvoorbeeld nu ook al voor de studie van uw kind? Goed om daar alvast over na te denken. 

Omgaan met geld

Kunt u zelf goed omgaan met geld? Belangrijk dat u dit leert. Uw kinderen leren van u. Als het niet uw sterkste kant is… geen probleem; u bent nooit te oud om te leren en te verbeteren. Stichting Hulst voor Elkaar biedt cursussen onder de noemer Grip op de Knip aan. Een aanrader voor iedereen. Want het is sowieso raadzaam om eens in de zoveel tijd uw financiën onder de loep te nemen. Bij voldoende aanmeldingen gaat de cursus door.

Formulieren

Ziet u door de bomen het bos niet meer met alle formulieren en komt u daardoor in financiële problemen? Laat dit niet oplopen, maar neem contact met ons op. We kunnen u helpen! De vrijwilligers van onze Formulierenbrigade helpen u graag verder met het ordenen van papieren en het invullen en van formulieren en aanvragen van subsidies. Indien zij u niet verder kunnen helpen zal één van onze medewerkers u ondersteuning bieden. 

In de schulden

Wanneer u echt in de schulden bent terecht gekomen, dan gaat er een ander traject lopen. U komt dan terecht in de schuldsanering ofwel schuldhulpverlening. Dit traject loopt via de gemeente Hulst. Schuldhulpverlening is bedoeld voor personen en gezinnen die niet meer zelfstandig hun schulden kunnen oplossen. Als voorwaarde moet u in ieder geval in de gemeente Hulst wonen en ouder zijn dan 18 jaar. Lees meer op de website van de gemeente Hulst.

Nieuws

Attentie voor mantelzorgers
Op 9 november worden alle mantelzorgers in de gemeente Hulst in het zonnetje gezet met een attentie. Kent u een mantelzorger die een presentje verdient? Laat het weten!
Kunstexposities
Kunst en cultuur dragen bij aan gezondheid, zorg en welzijn. Kunst spreekt de taal van emotie, raakt de harten van mensen en draagt bij aan individuele ontplooiing, maatschappelijke participatie van kwetsbaren, welbevinden en gezondheid.
Vraag voor het Loket? Plan uw afspraak online
U kunt -heel gemakkelijk- zelf online een afspraak plannen bij ons Loket. U hoeft niet te wachten en wij kunnen u sneller helpen doordat wij ons voor kunnen bereiden op de (hulp)vraag. 
Leefstijlcoaching in basisverzekering
Wilt u lekkerder in uw vel zitten en werk maken van uw gezondheid? De leefstijlcoach van Hulst voor Elkaar helpt u naar een gezonde leefstijl. Vanaf 1 januari zit leefstijlcoaching in het basispakket van de zorgverzekering. Meld u nu aan!
Wij zoeken: enthousiaste vrijwilligers!
Hulst voor Elkaar is per direct op zoek naar vrijwilligers voor diverse functies. Ben jij onze nieuwe Chauffeur Boodschappenbus of een kookliefhebber die zijn/haar keukengeheimen wil delen? Neem contact op via info@hulstvoorelkaar.nl.
De Formulierenbrigade
De Formulierenbrigade werkt ook op afspraak. Een goede oplossing voor formulieren die wat meer tijd kosten bij het invullen. De vrijwilligers van de Formulierenbrigade helpen iedereen in de gemeente Hulst bij het begrijpen van ‘ingewikkelde’ post en bij het invullen van formulieren. Denk daarbij aan post van de overheid, de belastingdienst of de zorgverzekeraar.