Geld & gezin: goed voorbeeld doet volgen

Hoe leert u uw kind goed met geld omgaan? Dat is opvoedkundig een belangrijke taak. Het is goed om dit tijdig te leren.

Geld en opvoeding

U kunt al van jongs af aan zelf sparen voor uw kind. En vanaf 4 jaar kunt u zelfs een bankrekening openen met een pinpas. Niet dat hij of zij er echt mee kan pinnen, maar u kunt er wel geld mee storten bij de bank. Zo leert u uw kind spelenderwijs sparen en met geld omgaan. Vanaf ongeveer 6 à 7 jaar gaat uw kind munten herkennen. Dan is het goed om ook met zakgeld te beginnen. Maak hierover duidelijke afspraken wat zij met het  geld moeten doen: uitgeven of sparen? Werk met vaste momenten waarop het geld wordt gegeven. Zo leren kinderen: op = op.

Vanaf de middelbare school krijgt een kind meestal meer zakgeld maar ook meer verantwoordelijkheid. Moet er zelf kleding worden gekocht? Dan is het wel belangrijk om te bedenken dat een winterjas meer kost een t-shirt en dat hiervoor gespaard moet worden. Veel tips hierover leest u op nibud.nl. Ook over de hoogte van het zakgeld.

Denk vooruit

Op nibud.nl vind u sowieso heel veel tips over geldzaken, over veranderende levenssituaties en u kunt uzelf vergelijken met anderen. Mogelijk zijn er nog posten waarop u kunt besparen. Het is raadzaam om een overzicht bij te houden van inkomsten en uitgaven en te leren budgetteren. Misschien zet u wel geld opzij voor als er iets kapot gaat als een wasmachine of een auto. Maar spaart u bijvoorbeeld nu ook al voor de studie van uw kind? Goed om daar alvast over na te denken. 

Omgaan met geld

Kunt u zelf goed omgaan met geld? Belangrijk dat u dit leert. Uw kinderen leren van u. Als het niet uw sterkste kant is… geen probleem; u bent nooit te oud om te leren en te verbeteren. Stichting Hulst voor Elkaar biedt cursussen onder de noemer Grip op de Knip aan. Een aanrader voor iedereen. Want het is sowieso raadzaam om eens in de zoveel tijd uw financiën onder de loep te nemen. Bij voldoende aanmeldingen gaat de cursus door.

Formulieren

Ziet u door de bomen het bos niet meer met alle formulieren en komt u daardoor in financiële problemen? Laat dit niet oplopen, maar neem contact met ons op. We kunnen u helpen! De vrijwilligers van onze Formulierenbrigade helpen u graag verder met het ordenen van papieren en het invullen en van formulieren en aanvragen van subsidies. Indien zij u niet verder kunnen helpen zal één van onze medewerkers u ondersteuning bieden. 

In de schulden

Wanneer u echt in de schulden bent terecht gekomen, dan gaat er een ander traject lopen. U komt dan terecht in de schuldsanering ofwel schuldhulpverlening. Dit traject loopt via de gemeente Hulst. Schuldhulpverlening is bedoeld voor personen en gezinnen die niet meer zelfstandig hun schulden kunnen oplossen. Als voorwaarde moet u in ieder geval in de gemeente Hulst wonen en ouder zijn dan 18 jaar. Lees meer op de website van de gemeente Hulst.

Nieuws

Telefonische storing
Momenteel hebben we te kampen met een telefonische storing. Wij zijn wel te bereiken via ons mailadres: info@hulstvoorelkaar.nl. Excuus voor het ongemak.
Teken- en schilderclub
We starten met een teken- en schilderclub. Doel van de club is om met een groep enthousiaste mensen te gaan (leren) tekenen en schilderen. Dit gebeurt onder leiding van een deskundige vrijwilliger.
Alzheimercafé agenda 2018
Vanaf nu op verschillende locaties in Zeeuws-Vlaanderen, misschien ook bij u in de buurt? Het Alzheimercafé is een vast herkenningspunt in Zeeuws-Vlaanderen geworden. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten nodigen we iedereen uit die te maken krijgt met dementie: mensen met dementie zelf, partners, familie, vrienden, buren professionals en andere belangstellenden.
Vacature medewerker Communicatie
Ben jij bekend met alle ins en outs van communicatie (online en print) en heb je een vlotte en nauwkeurige pen? Ben je een echte doorzetter, stressbestendig en creatief?
Spetterend FIFA18 toernooi
Vorige week speelde Real Madrid tegen Real Madrid in Hulst. Een aantal jongeren ging lekker los tijdens het FIFA toernooi.
Droomprojecten leerlingen Reyaertcollege
Gisteren werden in de Hulster raadzaal 'droom' presentaties gehouden door zes jongeren. Voor de 6e keer organiseerden we het het droomproject...
Vrijwilligers bedankt!
Maandagavond 18 december zijn de vrijwilligers van Hulst voor Elkaar hartelijk bedankt voor hun werk afgelopen jaar. In Plaza de Vogel in Hengstdijk kwamen zo'n 120 vrijwilligers bij elkaar.
Veel belangstelling voor mountainbike clinic
Leuk artikel over de Mountainbike Clinic die we afgelopen zaterdag organiseerden, samen met Wielervereniging Zeeuws-Vlaanderen.
Kunstexposities
Kunst en cultuur dragen bij aan gezondheid, zorg en welzijn. Kunst spreekt de taal van emotie, raakt de harten van mensen en draagt bij aan individuele ontplooiing, maatschappelijke participatie van kwetsbaren, welbevinden en gezondheid.
Kom naar het Happy Kookcafé
Nieuw! Het Happy Kookcafé Vanaf woensdag 8 november start het Happy Kookcafé. Dit initiatief wordt gestart door het project Happy People van Hulst voor Elkaar onder het motto ‘gezond leven doen we samen.’
De Formulierenbrigade
De Formulierenbrigade werkt sinds kort ook op afspraak. Een goede oplossing voor formulieren die wat meer tijd kosten bij het invullen. De vrijwilligers van de Formulierenbrigade helpen iedereen in de gemeente Hulst bij het begrijpen van ‘ingewikkelde’ post en bij het invullen van formulieren. Denk daarbij aan post van de overheid, de belastingdienst of de zorgverzekeraar.