Vragen? Stel ze gerust!

Als je een vraag hebt, kan zo gek niet zijn, kan je deze gerust stellen bij het Loket van Stichting Hulst voor Elkaar. Dan zullen we naar je vraag luisteren en kijken of we samen een antwoord kunnen vinden. 

Stichting Hulst voor Elkaar geeft ook voorlichting op middelbare scholen en basisscholen. Over gezondheid, seksualiteit, geldzaken. Op de basisschool verloopt dit vooral via de meester of juf op school. Zij werken met onze themalessen in de klas. Op de  middelbare school zijn onze jongerenwerkers aanwezig.

Jongerenwerkers

Onze jongerenwerkers hebben een hart voor de jongeren van Hulst. Ze zijn te vinden bij de skatebaan of de sportclub. Ze geven gastlessen op school, maar zijn ook regelmatig aanwezig tijdens de pauzes voor een praatje. Elke maand zijn ze aanwezig met het Jongeren Informatie Punt (JIP). Je kunt dan gemakkelijk even langslopen bij deze stand en je vraag stellen of je hart luchten over een probleem. Dat kan gaan over: 

  • werk
  • onderwijs
  • wonen
  • geldzaken
  • bijbaantjes
  • seksualiteit
  • veiligheid
  • verslaving
  • buitenland
  • gezondheid
  • rechten en plichten
  • vrije tijd
  • vrijwilligerswerk
  • sociale media

 

Condooms en geldbiljetten

Vanuit het jongereninformatiepunt (JIP) werken we met thema's. Misschien heb je al eens een gastles van onze jongerenwerker gehad of heb je ons gezien in de aula. Rondom het thema seks werden er condooms uitgedeeld in de pauze. En we organiseerden 'Paarse Vrijdag'. Om aandacht te vragen voor homo's en lesbiennes. En misschien weet je ook nog wel dat er een keer allemaal geldbriefjes door de aula vlogen om op te vangen. Daarna vertelden we over geld uitgeven en sparen. 

Voor leraren en ouders

Het komt ook voor dat we meedenken met themalessen en dat jouw leraar zelf de lessen geeft. Ook geven we oorlichting aan ouders. Voorlichting is iets anders dan hulpverlening. De naam zegt het al... met voorlichting proberen we eigenlijk iets vóór te zijn. Bij hulpverlening helpen we je als je ergens hulp bij nodig hebt: bij vragen of problemen. We helpen jou als persoon bij een probleem. Geven advies. En soms, als het nodig is, dan starten we met gesprekken. Bijvoorbeeld met de schoolmaatschappelijk werker. Dat kan heel erg opluchten en zij geven je wat langere tijd advies en ondersteuning jou bij je problemen. Soms een paar gesprekken en als het nodig is nog langer. Heb jij hulp nodig? Lees dan hoe je een afspraak voor zo'n gesprek met het schoolmaatschappelijk werk maakt. 

Voorlichting of hulpverlening?

Wat is nou het verschil? Lees dit voorbeeld even, dan snap je het wel. Het gaat over seks.
Onze jongerenwerkers geven lessen over social media en over sexting. (Eh... wat was dat ook alweer? Sexting is een combinatie van twee Engelse woorden: sex en texting).

Mag ik je foto?
Als je een vriendje of vriendinnetje hebt, kan hij of zij je vragen om een naaktfoto van jezelf te sturen. Dat kan best spannend zijn. En leuk. Toch? Als je hem of haar vertrouwt, kan dat toch geen kwaad? Maar... wat als die foto naar de hele klas wordt geappt? Of voor iedereen zichtbaar op Instagram staat?
Dan ben jij voor de hele wereld te zien. Naakt... En die foto kun je online niet meer verwijderen. Het blijft je dus lang (of altijd) achtervolgen. Het kan gebruikt worden voor chantage en afpersing. En het kan zelfs gephotoshopd worden in porno. Die ene foto die in een paar seconden gemaakt en doorgestuurd is, blijft je voor altijd achtervolgen. Daar denkt niet iedereen van te voren over na. 

Als je vriend of vriendin de foto voor zichtzelf houdt, is er niets aan de hand. Maar... wat als het uitgaat? Het is fout om naakfoto's rond te sturen van iemand anders. Heel fout. Zelfs strafbaar. Dus ook als je via via via die foto te zien krijgt, én doorstuurt ben je strafbaar. Wist je dat? Tot nu toe is dit voorbeeld: voorlichting. We geven informatie en hopen daarmee sexting te voorkomen. Wanneer wordt het nou hulpverlening?

Het meisje of de jongen van wie de naaktfoto's of filmpjes zijn verspreid, die durft zich niet meer op school te vertonen. Iedereen heeft je naakt gezien! En iedereen lacht je uit. Praat over je... Sexting en de gevolgen daarvan hebben een enorme impact op iemand zijn leven. De schaamte kan zo erg worden, dat iemand depressief wordt of erger... Deze jongeren zijn slachtoffer. Zij hebben hulp nodig. Door middel van gesprekken en begeleiding. Dat is hulpverlening.

Is dit voorbeeld herkenbaar voor jou? Praat erover met onze jongerenwerker. Meer weten over social media en seks? www.kwetsbaaronline.nl

Nieuws

7 december Nationale Vrijwilligersdag
Dank aan onze fantastische vrijwilligers!
26 nov: Themabijeenkomst - Waardig Sterven
Elk leven vraagt om waardig stervern
18 nov: gratis leefstijlcoaching 'grip op stress'
Onze kijk op stress heeft invloed op onze beleving van stress. Ervaar jij met regelmaat stress en zou je wel willen dat dit minder grip heeft op jouw leven?
14 nov: gratis leefstijlcoaching 'de kracht van een lage maaltijdfrequentie'
Met andere woorden: 'hoe vaak en wanneer eet je (niet) op een dag'
Buurtapp HOPLR
Maak gebruik van het gratis buurtnetwerk in je eigen buurt !
start nov 2024 : BridgeFit
Altijd al willen Bridgen? Dit is je kans! Geef je op voor Bridgefit
Kinderkookcafé najaar 2024
Lekkere en leerzame workshop voor kinderen van de bovenbouw van de lagere school
start 11 sept: Nijntje Beweegdiploma
Gun je kindje een goede basis met een Nijntje Beweegdiploma start 11 september a.s.
29 aug : Gratis Leefstijlcoaching
Gezonde relatie met voeding. Onze leefstijlcoach David de Haan vertelt waar je op kunt letten om een goede balans te vinden.
3 sept : Speedmeet MAS en Algemene Vrijwilligersmarkt
Vrijwilligersorganisaties en Sportverenigingen zoekt u Jonge Vrijwilligers ? Meld u dan aan voor de Market Maatschappelijke Stages en Algemene Vrijwilligersmarkt
vanaf 12 sept - Elke stap Telt Clinge
Wandel je ook mee in en om Clinge ?
21 augustus : Baby Soos ' Essentiële Oliën
Nieuwsgierig hoe je essentiële oliën kunt gebruiken en wat je hiermee allemaal kunt ondersteunen?
Vrijwilliger gezocht De Lieve
Ontmoetingscentrum De Lieve is op zoek naar mensen die hun handen uit de mouwen willen steken.
Mantelzorgcompliment
Met deze jaarlijkse waardering bedankt Hulst alle mantelzorgers die zich inzetten voor een inwoner van de gemeente.
23 april 2024: Kennismaking met de bibliotheek in Hulst
De nieuwe bibliotheek in Hulst ziet er prachtig uit en doet ook veel meer dan boeken uitlenen!
Showdown ; activiteit voor mensen met een visuele beperking
Showdown is dé reactiesport voor visueel beperkte mensen.
Vacature van de maand: vluchtelingenwerk
Vacature van de maand: vluchtelingenwerk Iedere maand zetten we een vrijwilligersvacature in het zonnetje. Deze maand is dat vluchtelingenwerk.
Campagne: "Tijd voor Elkaar"
Onze nieuwe campagne gaat van start! Met deze campagne willen we mensen inspireren om vrijwilligerswerk te doen en vrijwilligers in het zonnetje zetten.
Nijntje beweegprogramma
Al jong goed leren bewegen is belangrijk voor later. Voor peuters en kleuters is er nu het Nijntje Beweegdiploma!
Start Baby Soos - voor jonge ouders en hun kindjes
Voor alle jonge ouders uit onze gemeente komt er een Baby Soos. Als feestelijke aftrap organiseren wij een tweedehands beurs voor al uw babyspullen.
Afspraak? Kies uit verschillende locaties!
Voortaan zijn fysieke afspraken bij Stichting Hulst voor Elkaar mogelijk op verschillende locaties in Gemeente Hulst.De hoofdlocatie is: Broodmarkt 8 in Hulst (De Lieve). Ons postadres: Postbus 11, 4560 AA Hulst.
Wandel mee! 27 mooie routes in de gemeente
Ontdek je eigen streek met leuke routes!
Taalvrijwilligers gezocht
Wil je graag andere mensen helpen met taal? Taalvrijwilligers helpen mensen op weg die moeite hebben met lezen en schrijven.
Wijs met de tablet! We helpen u op pad
Blijf in contact met de mensen om u heen! We laten u graag zien wat online mogelijk is.
Bel eens iemand op: in actie tegen eenzaamheid
Met een praatje, een gezellig babbeltje of een luisterend oor zijn we er voor elkaar. Help mee en bel eens iemand op!
Leefstijlcoaching: lekkerder in je vel
Wil je lekkerder in je vel zitten? Echt werk maken van je gezondheid? Dat kan online en fysiek. Kosteloos, sluit aan!
Video: wie we zijn en wat we doen
Weten wie we zijn en wat we doen? Je ziet het in onze video!