Vrijwilligers aan het woord

Cor Dobbelaar

“De reden waarom ik ben begonnen als vrijwilliger is dat ik het belangrijk vind om anderen te helpen”

Cor Dobbelaar ging met pensioen vlak voor de coronapandemie, maar stilzitten was voor hem geen optie. "Ik ben net voor Corona met pensioen gegaan," vertelde hij tijdens een interview, "en ja, dan kon je dus niks doen hè?" Maar voor Cor werd deze periode van inactiviteit juist het begin voor iets nieuws en betekenisvols: vrijwilligerswerk.

Toen in maart 2022 de oorlog in Oekraïne uitbrak, voelde Cor de behoefte om te helpen. "Ik heb toen op een gegeven moment gevraagd om woningen en dergelijke dingen klaar te maken voor mensen." Zijn rol bij Hulst voor Elkaar was hiermee begonnen.
 

Toen in maart 2022 de oorlog in Oekraïne uitbrak, voelde Cor de behoefte om te helpen. "Ik heb toen op een gegeven moment gevraagd om woningen en dergelijke dingen klaar te maken voor mensen." Zijn rol bij Hulst voor Elkaar was hiermee begonnen.

Cor's vrijwilligerswerk is gevarieerd, van praktische hulp tot het organiseren van culturele evenementen. "We hebben afgelopen jaar in januari het Kerstfeest gevierd hier in de basiliek," herinnert hij zich, een evenement dat de Oekraïense orthodoxe kerk erbij betrok. En ook de viering van de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag was een speciaal moment, waarbij hij de gemeenschap samenbracht voor een maaltijd en een animatiefilm in twee talen.

Een typische dag voor Cor als vrijwilliger is niet gebonden aan een strikt schema. Hij waardeert de vrijheid die het vrijwilligerswerk biedt en benadrukt dat "je niet te veel gebonden bent." Dit was bijzonder merkbaar in zijn werk met de 'instapper', een busdienst die hij eens per maand op donderdagen rijdt. "Dat is één keer in de maand, dus dat is niet echt een grote belasting."

Cor's verhalen over zijn interacties met de mensen die hij helpt, zijn ontroerend. "Zoals bijvoorbeeld het meemaken van de feestelijke 24 augustus," zegt hij, "dat is dan ook een heel leuk moment." Maar het gaat niet alleen om de georganiseerde evenementen. Het zijn ook de spontane momenten van verbinding, zoals wanneer hij een oudere dame langs haar oude huis rijdt, die hem bijblijven. ‘Die blik op haar gezicht was goud waard.’

De invloed van Cor's werk gaat verder dan de activiteiten zelf. "Je komt in contact met allemaal verschillende mensen," zegt hij, wat zijn wereldbeeld heeft verbreed en hem heeft geholpen nieuwe sociale vaardigheden te ontwikkelen. Zijn vrijwilligerswerk heeft hem geleerd over de diversiteit en achtergronden van mensen, waardoor hij "heel veel over hen leert.”

Cor heeft ook geleerd hoe hij zijn vrijwilligerswerk kan balanceren met zijn andere interesses, zoals bierbrouwen en likeuren maken. "Het grote voordeel is de vrijheid die je hebt," merkt hij op. Hij sluit af met een krachtige boodschap voor degenen die overwegen vrijwilligerswerk te doen: "Draai eens mee. Kijk dan of het je ligt."

Zijn advies voor de gemeente Hulst en voor andere vrijwilligers is even praktisch als filosofisch. Hij gelooft dat vrijwilligerswerk niet als een verplichting zou moeten voelen, maar als een vrij gekozen activiteit die het leven verrijkt.

Het verhaal van Cor Dobbelaar is een weerspiegeling van de essentie van vrijwilligerswerk: tijd en aandacht voor elkaar hebben, het creëren van momenten van vreugde en betekenis, en het bouwen aan een sterkere gemeenschap. "Tijd voor Elkaar is voor mij het leuk bezig zijn en de blije gezichten die je iedere keer weer ziet" zegt hij, en dat is precies wat hij doet.

Nieuws

12 juni : Creatief Mantelzorgcafé
Bent u een mantelzorger uit de gemeente Hulst? Kom dan op 12 juni om 14 uur naar Binnendéur in Kloosterzande!
5 juni : HVV'24 Walking Football Toernooi
Ter ere van het 100 jarig bestaan van HVV'24 is er een groots Walking Football Toernooi op woensdag 5 juni!
15 mei : Start Sociaal Vitaal Sint Jansteen
Bent u 65+ ? Doe dan mee in Sint Jansteen met Sociaal Vitaal !!
13 mei : Een optimale weerstand
Gratis Leefstijlcoaching ! Wil je een sterkere weestand? Kom dan maandag 13 mei om 19.15 uur naar Den Dullaert in Hulst!
Muziek Carrousel
Op 8 mei in Binnendéur - Kloosterzande Doe mee, zing mee en maak muziek!
15 mei : Baby soos
Voor ouders met kun kindjes. Op woensdag 15 mei in het Zenhuys, Hulst.
29 mei 2024 : Gezondheidsonderzoek Clinge
Gratis gezondheidsonderzoek in Malpertuus op woensdag 29 mei voor 55+ Van 15.00 tot 19.00 uur.
Vrijwilliger gezocht De Lieve
Ontmoetingscentrum De Lieve is op zoek naar mensen die hun handen uit de mouwen willen steken.
22 mei - Mantelzorglunch
Ben je mantelzorger? Kom dan gezellig lunchen op woensdag 22 mei van 12 tot 15 uur in de cafetaria van Den Dullaert!
Mantelzorgcompliment
Met deze jaarlijkse waardering bedankt Hulst alle mantelzorgers die zich inzetten voor een inwoner van de gemeente.
Elke Trap Telt start van 18 april
Verbeter in 10 weken tijd je gezondheid en conditie !!
17 april 2024 - Babysoos
Uitleg over Shantala Massage Voor ouders met hun kindjes
23 april 2024: Kennismaking met de bibliotheek in Hulst
De nieuwe bibliotheek in Hulst ziet er prachtig uit en doet ook veel meer dan boeken uitlenen!
Showdown ; activiteit voor mensen met een visuele beperking
Showdown is dé reactiesport voor visueel beperkte mensen.
Vacature van de maand: vluchtelingenwerk
Vacature van de maand: vluchtelingenwerk Iedere maand zetten we een vrijwilligersvacature in het zonnetje. Deze maand is dat vluchtelingenwerk.
Campagne: "Tijd voor Elkaar"
Onze nieuwe campagne gaat van start! Met deze campagne willen we mensen inspireren om vrijwilligerswerk te doen en vrijwilligers in het zonnetje zetten.
Nijntje beweegprogramma
Al jong goed leren bewegen is belangrijk voor later. Voor peuters en kleuters is er nu het Nijntje Beweegdiploma!
Start Baby Soos - voor jonge ouders en hun kindjes
Voor alle jonge ouders uit onze gemeente komt er een Baby Soos. Als feestelijke aftrap organiseren wij een tweedehands beurs voor al uw babyspullen.
Afspraak? Kies uit verschillende locaties!
Voortaan zijn fysieke afspraken bij Stichting Hulst voor Elkaar mogelijk op verschillende locaties in Gemeente Hulst.De hoofdlocatie is: Broodmarkt 8 in Hulst (De Lieve). Ons postadres: Postbus 11, 4560 AA Hulst.
Wandel mee! 27 mooie routes in de gemeente
Ontdek je eigen streek met leuke routes!
Taalvrijwilligers gezocht
Wil je graag andere mensen helpen met taal? Taalvrijwilligers helpen mensen op weg die moeite hebben met lezen en schrijven.
Wijs met de tablet! We helpen u op pad
Blijf in contact met de mensen om u heen! We laten u graag zien wat online mogelijk is.
Bel eens iemand op: in actie tegen eenzaamheid
Met een praatje, een gezellig babbeltje of een luisterend oor zijn we er voor elkaar. Help mee en bel eens iemand op!
Leefstijlcoaching: lekkerder in je vel
Wil je lekkerder in je vel zitten? Echt werk maken van je gezondheid? Dat kan online en fysiek. Kosteloos, sluit aan!
Video: wie we zijn en wat we doen
Weten wie we zijn en wat we doen? Je ziet het in onze video!